Moana of Vaiana... sowieso Tof voor Kids!
08 juni 2020 

Moana of Vaiana... sowieso Tof voor Kids!

Moana – of Vaiana, maakt mij niet uit – is een Disney prinses. Niet het eerste waar je aan denkt als film om te kijken met je gezin met twee puberboys. Ik wilde de film wel graag weer eens zien en dus was dat de film voor vanavond. En wat denk je? De jongens wilden allebei graag meekijken!

Handig als je films snel vergeet

Dus zaten we fijn met z’n vieren op de bank te kijken naar Moana. Ik weet dat ik ‘m eerder gezien heb maar kon me toch hele stukken niet herinneren. Prima moment dus om deze heerlijke Disney film weer eens aan te zetten, want hoe fijn is het als je steeds nieuwe dingen ontdekt? Ook al zijn ze eigenlijk niet nieuw 😂.

Waarom Vaiana in plaats van Moana?

M’n lief legde nog maar eens uit waarom de film hier in Europa de naam Vaiana heeft, terwijl ze ‘m in Amerika kennen als Moana. Why? Nou, iets met dat de naam Moana ook gebruikt wordt door een Italiaanse dame die eh…. zonder kleding het spel van de liefde speelt in films? Duidelijk genoeg? Dus – niet Tof voor Kids. Daar wil Disney niet mee geassocieerd worden, vandaar dat ze voor de Europese Moana een andere naam hebben bedacht. En dat werd Vaiana.

Mooi avontuur met prachtige boodschappen

Nou ja, Moana of Vaiana, het maakt niet uit – het is een hele fijne film. Natuurlijk om het avontuur dat ze beleeft met Maui. En om het feit dat ze daarmee de wereld redden. En om de prachtige beelden van het varen op zee. Maar tja, als moeder vind ik dan vooral de pedagogische boodschap mooi. Over doorzetten en je doel bereiken. Over Moana die aan Maui vertelt dat hij het zelf is die hem bijzonder maakt, dat niet de Goden dat hebben gedaan. Over jezelf zijn en je hart volgen. Dat soort dingen.

Moana als Disney prinses

Eind vorig jaar had ik het enorme geluk om naar Disney on Ice te mogen met mijn Go-Kids collega’s. In die show kwam natuurlijk ook Moana langs met Maui, fantastisch. Ahhhh  ik kan de foto’s nergens vinden… Nou ja, dan maar dit:

En toch… toch voelt Moana voor mij niet als een Disney prinses. Komt waarschijnlijk omdat ze zo ongelooflijk stoer is, geen poppetje met een baljurk en een kroontje. Dat maakt het ook wel weer zo goed hoor, begrijp me niet verkeerd. Dat Moana en Pocahontas ook bij de Disney prinsessen horen vind ik méér dan prachtig.

Dus – nou ja, ik heb dus genoten vanavond van een film die ik enorm Tof voor Kids vind. En dat is dus precies waarom ik deze site heb ingericht, om dat ook fijn met jullie te kunnen delen!

Groetjes
Anneke

Over de schrijver
Reactie plaatsen